
De redenen om voor Process mining te kiezen zijn talrijk. Toch zijn er ook genoeg redenen om er niet aan te beginnen. Dit komt doordat de sociologische en culturele uitdagingen grotendeels worden genegeerd. Maar het is tijd om juist hierover te praten. En te duiden. Waar hebben we het met zijn allen over? Wat is de (continu) verandering waar we voor staan? Wat is de impact op de organisatie en wat betekent het voor de mensen individueel? Op het moment dat je deze intrinsieke motivatoren boven tafel krijgt, kun je daarop managen. Dit is een essentiële stap voordat je met technische implementaties begint en is een behoorlijke indicator voor hoe het traject zal lopen. Als je je herkent in de onderstaande verander onbereidheid, dan is er werk aan de winkel op een ander niveau:
- Onze data is niet op orde maar we willen/kunnen dit niet verbeteren omdat het zo complex is.
- We hebben nog zo veel functioneel op te leveren. We zijn er nog niet klaar voor.
- Eerlijk gezegd willen wij geen objectieve transparantie. Dat ligt gevoelig in de organisatie.
- Ik denk dat onze processen best goed lopen. We hebben al hele competente mensen die BPM beheersen, dus we hebben de inzichten al
- Ik snap dat het in andere branches heel goed kan werken, maar onze branche / organisatie is niet groot genoeg om zoiets toe te passen
Als deze bovenstaande redenen voor jou gelden… dan halen we graag de fameuze quote aan van professor Wil van der Aalst: “Elke organisatie zou eigenlijk moeten verklaren waarom ze nog geen Process mining toepassen. In plaats van anders om.” De mogelijkheid om structureel te verbeteren is beschikbaar, dus waarom niet toepassen en stoppen met brandjes blussen. Zonder inzicht op data in je proces ben je niet in control. Dan weet je niet wat er in je eigen organisatie gebeurt. Dan heb je geen echte stuurinformatie en blijft het gissen waarom KPI’s niet worden gehaald of verbeterd.
Maar begin je er wel aan, dan is het een belangrijke manier om onderbuikgevoelens te reduceren. Je weet eindelijk eens hoe het er echt aan toe gaat. De ‘held’ van de organisatie is wellicht niet langer degene die ingevlogen wordt als er weer een prio 1 probleem is. De helden van de organisatie worden de managers die aantoonbaar het proces op orde hebben en dit ook nog eens aantoonbaar weten te verbeteren.
Een organisatie die het continu verbeteren hoog op de agenda heeft staan, heeft geen excuus om nog langer de mogelijkheden die process mining biedt te negeren.
En ja dat kan een aardverschuiving betekenen in de cultuur. Misschien wel een aardverschuiving in jezelf!